måndag 30 september 2013

841 Veckans meny och lite pojkkläder.

Vet man inte vad man ska ha till lunch och middag denna vecka, kommer här ett förslag till matsedel. Med lite extra grönsaker till blir den helt näringsriktig. Den tar också tillvara på överblivna rester och stöper om dessa i nya kulinariska rätter. Samtliga bilder är från Bonniers Veckotidning 27 september 1924.


Lunch och middag till alla veckans dagar. Från Bonniers Veckotidning 27 september 1924. (Bilderna går att klicka större.)


Ganska fina recept - kanske värt att pröva. Inte alltför krångliga. 

När husmodern inte lagade mat fanns det mycket annat att göra. Som t.ex. att sy barnens kläder. Pojkarna i tonåren skulle gärna ha kavaj och golfbyxor med matchande knästrumpor. Här är ett exempel på en sådan gosskostym.


Den här modellen är både praktisk och trevlig enligt fru Emmy Arborelius. Observera de eleganta och välborstade skorna!


Byxorna sedda bakifrån.


För de mindre pojkarna var sjömanskostymen obligatorisk. De slapp rosett som däremot var obligatorisk för de små flickorna. Beatles var inte de första med sina frisyrer...


En Husqvarna symaskin fanns i hemmen 1924. Om man inte hade köpt en Singer, som också var ett stort märke. Här gör man reklam för att symaskinen är av ett helt svenskt fabrikat.

Man undrar när den stackars husmodern fick någon tid över för sig själv. Det antogs så i alla fall eftersom man ger tips om hur man kommer tillrätta med sitt rufsiga hårburr. Något att ta efter kanske för den kortklippta? 

Har man ett stort huvud kan det se mindre ut med de här tipsen. Allvarlig är ju inte så svårt att vara men att näsan ska vara rak och starkt befäst är möjligen lite knepigare. Intressant att färgen "mauve" är uppkallad efter malvan. Det kunde man väl kanske ha gissat. Nu vet man ju i alla fall exakt vilken valör färgen har. (Jag fick lära mig på målarkursen att det heter "valör" och inte "nyans" som jag alltid sagt tidigare.)


Verkar lite besvärligt att trensa hårtestarna där bak - men det gäller att inte ge upp...

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Mauve dégradé - stavade jag fel med e-na nu? En färg jag gillar. Låter mer exklusivt än ljuslila.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Möjligtvis skulle det vara mauve dégradée eftersom mauve slutar på e och förmodligen är femininum. Fast jag är inte säker. Säkert någon annan kommentator som vet det :-)!

Karin sa...

Vilka luncher! Stekt strömming och potatisbullar som förrätt och så en makaronigratäng med oxkött på det. Men – tänker den oroliga värdinnan – det är nog bäst att servera lite ost och medvurst också, före kaffet och kakorna. Då ska de väl klara sig fram till middagens senapsstek och mannagrynssufflé med saftsås!

Vilka inblickar i svunna tider! Och mauve degradé låter väl underbart elegant! Tjusigare än grårosalila...

Gunnel sa...

Ingen lätt match att vara husmor förr i tiden. Det var lika vanligt med skönhets och alla andra slags tips då som nu...bara lite annorlunda.

Eleonora sa...

Jisses va mycket mat man stoppade i sig tidigare! Men de här recepten var nog till "bättre" familjer, för det kan inte ha varit billigt att ställa fram alla dessa rätter på bordet!

Husqvarna symaskin har jag sedan 1960 och den stampar på perfekt fortfarande. Den har sytt många plagg till mig själv och till barnen, så det är en gammal trotjänare.

Mycket trevligt inlägg, som vanligt. Tack för det.
Hoppas du får en skön och fin vecka framför dig. Kram kram

Musikanta sa...

Karin:
Det är en väldigt konstig meny med tanke på det smalhetsideal som rådde på den tiden. Man skulle ju helst vara slät (inga bröst)och rak som en egyptisk prinsessa, som det står i skönhetstipset. Inte lätt att hålla vikten då. Kakor varje dag till lunch och söt efterrätt till middag!
Undrar om någon yngre nu för tiden skulle veta vad mauvefärgen stod för?
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Nej, den som skulle vara värdinna för en sådan matsedel måste nog ha avsevärd hjälp i huset.
Det är ständigt skönhetstips i tidningarna - hudkrämer, avmagringsmedel, tvålar och parfymer. Även tandkräm börjar man annonsera om så smått.
Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag tror inte att sådana menyer förekom i en fattig arbetarfamilj. Där var det nog en helt annan matsedel som gällde. Men söndagssteken var nog obligatorisk - den kunde ju räcka länge till rätter gjorda på rester.
Färska grönsaker var inte något som man använde till målen på den tiden, det kan man i alla fall konstatera.

Hoppas också att din vecka blir skön och trevlig!
Kramar tillbaka från Ingrid

englundskan sa...

Ojoj, ingen hämtpizza där inte.
Men symaskinerna är fortfarande eftertraktade, en gammal välskött Singer eller Huskvarna är ett fynd för dottern och hennes syende kompisar. De har den bästa raksömmen.

englundskan sa...

Och här kommer förslag till lördagsteman i oktober. 5 okt. Engagemang, 12 okt Drivkraft, 19 okt Initiativ, 26 okt Hinder
Enkelt va? ;-)

englundskan sa...

Och här kommer förslag till lördagsteman i oktober. 5 okt. Engagemang, 12 okt Drivkraft, 19 okt Initiativ, 26 okt Hinder
Enkelt va? ;-)

englundskan sa...

Och här kommer förslag till lördagsteman i oktober. 5 okt. Engagemang, 12 okt Drivkraft, 19 okt Initiativ, 26 okt Hinder
Enkelt va? ;-)

Musikanta sa...

englundskan:
Oj då! Då kanske jag inte ska skänka bort min gamla Husqvarna från 1960!

Jättebra och kluriga lördagsteman. Jag ska försöka hänga på!
Kram

englundskan sa...

Det var säkert någon som blev lycklig över din gamla symaskin.