onsdag 27 juli 2016

1304 Nytt från Bonniers Veckotidning nr 28 1927


Omslagsbilden är gjord av konstnären Georg Klinghammer, som ofta anlitades av Bonniers Veckotidning för att just skapa dessa omslagsbilder. Här kan man se några övriga sådana av honom. (Bilderna går att klicka större.)

Det är nu drygt 89 år sedan det här numret av Bonniers Veckotidning kom ut. Som vanligt är innehållet varierat med massor av annonser, reportage, bilder från kändisvärlden, mode och matrecept. Vad gäller annonserna har man ännu inte kommit på att man kan använda fotografier i dessa. De är alla tecknade.


Tyvärr vet jag inte vem illustratören till denna underbara skosnöreförsäljare är. Kan det möjligen vara Olle Krantz som var 21 år det här året?  Lustigt nog gör annonsen reklam för skokräm och inte för skosnören. Dessa kan man lätt ersätta men det är svårare med ett par skor, som man därför måste skötas väl och putsas med NOBLESS.

Varje vecka har man också ett porträttgalleri i tidningen, för det mesta med unga vackra flickor. Jag brukar inte ta med dem i mina inlägg men gör ett undantag nu eftersom två av efternamnen känns bekanta. En skolkamrat till mig hette Tersmeden som flicka och Gyllenhammars från Göteborg är ju inte någon okänd familj.



Fröken Margareta Gyllenhammar till vänster, dotter till direktör Oscar Gyllenhammar och hans maka född Zahlman. Det verkar som om damerna inte fick visa tänderna på fotona på den här tiden, ett blygt leende kunde man dock tolerera. 

En artikel av Ragnar Josephson, den kände konstkritikern och författaren, handlar om den omdiskuterade statyn av Fredrika Bremer som sattes upp i Humlegården 1927. Det hade tydligen varit en "oro och en irriterad stämning" förbunden med detta konstverk. Intressant är att läsa att det var den första kvinnliga skulptör som fått ett verk rest på en offentligt plats i Stockholm. (Kanske i hela Sverige, vad vet jag?)



"Den fråga man först ställer sig" skriver Josephson, "är om över huvud taget porträttskulptur av kvinnor lämpar sig att ställas upp på våra offentliga platser." Varför då, kan man ju undra? Han fortsätter: "Men vi önska icke så ohöljt se kvinnokroppen framställd för att skildra en historisk kvinnlig personlighet, ja, vi draga oss över huvud taget för att här se de naturliga kroppsformerna framhävda även under dräktens skydd." Tala om dubbelmoral med tanke på det oändliga antal skulpturer och målningar av nakna kvinnor som var helt comme il faut för övrigt under den tiden.

Men han tröstar sig med att skulptrisen, Sigrid Fridman, "icke dragit sig för att understryka det fula och förkrympta för att driva all tanke på kropp bort." De nakna skulpturerna av Tegnér, Fröding och Strindberg gick däremot an, ansåg Josephson. Min bloggvän Carin Önnestam har skrivit ett intressant inlägg om Fredrika Bremer som man kan läsa här.


Författaren Frank Heller medverkar ofta med noveller och resereportage. Här har han varit på besök i Carcassonne i Frankrike. Rubriken är Genom Frankrike i Citroën med underrubriken Genom körsbärsskogar,snö och svavelkällor. Han skriver väldigt medryckande om denna gamla stad "pärlan bland Frankrikes medeltidsstäder." och framhåller maten, som till skillnad från maten på Rivieran och i Paris, här är utsökt. Mellan Carcassonne och Rambouillet lade han "tvenne kilo till sin vikt" berättar han.


Monsieur Pierre är chaufför under resan. 

Modereportage finns alltid med. Trots att det är högsommar måste man vara anständigt klädd. Här nedan några modeller från Paris.


Tidningen svämmar som alltid över av annonser. Dyrast och störst är de som finns på insidan av omslaget och på slutet. De är alltid i färg till skillnad mot allt annat i tidningen som är i svart-vitt.


Vi har inte kommit så mycket längre på 89 år. Det var ju inte för så länge sen som en kvinna visade upp sig i teve med hår under armarna och som upprörde väldigt många.


Man får läsa det finstilta för att överhuvudtaget få reda på att det är en Packard som det annonseras om. Litet långsökt med bebisen och hunden i rutan som förmodligen ska symbolisera bilens pålitlighet. 

10 kommentarer:

Tredje året i Hjo sa...

Det var skojig läsning. Omslagsbilden får mig genast att tänka på Scott Fitzgerald och Den store Gatsby. Nakna damer har alltid varit ett intressant ämne.

Musikanta sa...

Hans:
Särskilt Ragnar Josephsons. Ja, Fitzgerald var väl aktiv vid den här tiden. Nakna damer ja, men tydligen inte påklädda!
Ingrid

Eleonora sa...

O du har så många fiffiga tidningar att hämta inläggsmaterial ifrån. Och du kan sammanställa de olika berättelserna så att det blir till glädje och nöje för oss läsare att få ta del av. Älskar de smarta modeteckningarna - så stilrent och fängslande. Tack Ingrid.

Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för din värmande och uppmuntrande kommentar. Då är det inte bara jag som tycker att de här tidningarna är så roliga att läsa.
Kram från vännen Ingrid

Ingrid sa...

Det är roligt att få titta i dina gamla tidningar! 1927 - det var året innan Åke föddes och min mamma var bara 14 år. Hon blev sedan sömmerska så de där gamla mönstren har jag sett mycket av.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är synd att fotona är så pass dåliga och att reportagen är så långa att de inte går att lägga in på bloggen. Det finns verkligen många pärlor att läsa i tidningarna av författare som då var unga och som nu är klassiker. Kul att du känner igen dig lite!

Kram tillbaka från Ingrid som väntar besök av dotter och barnbarn på lördag kväll. Önskar dig en skön helg också.

Ditte sa...

Tack för detta härliga reportage från en av dina fina, gamla tidningar.
Jag njuter av att läsa texterna (förstorar dem) och dina fina samamanfattningar.
Bilderna tillför alltid en hel del extra, en fröjd att se. Och modebilderna tycker jag extra mycket om.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack själv för din rara och uppmuntrande kommentar. Det är underbart att få lite feed back på sina inlägg. Man är ju rädd för att det blir tjatigt med dessa tidningar. Själv hittar jag ju alltid något nytt i tidningarna som jag tycker är värt att dela med sig.
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Härlig läsning! Fina illustrationer, roliga annonser.
Och mycket befogade frågor kring dubbelmoralen när det gäller kvinnliga statyer och skulpturer. Jösses, att de inte upptäckte själva hur korkade de var!

Anna/notonmusic sa...

Det är väldigt roligt med dessa gamla tidningar! De blir historiska dokument utan att ha varit ämnade till det! Vi hittade en massa gamla DN när vi grävde ur trossbotten på ett av våra hus. Det var svårt att INTE fördjupa sig i roliga och sorgliga artiklar av diverse slag istället för att skotta spån! Vi har en familj Tersmeden här i Avesta, eller har haft i a f, tror att de vuxna barnen bor "utsocknes" nu för tiden.