lördag 5 maj 2018

1559 Jubileumskonsert med Stockholms Gosskör

Här i vår lilla by Mogata händer inte så mycket. En och annan bil far förbi på vägen utanför huset på morgonen och eftermiddagen för att hämta och lämna barn på förskolan en bit upp i backen. Grannarna hämtar tidningen och posten en gång om dagen och grannbarnen hoppar studsmatta. Är man ute och går möter man kanske en hundägare men inte många andra.


Denna strålande lördagseftermiddag var konserthustrappan full med folk som njöt av solen. (bilderna går att klicka större.)

Så när det finns anledning att byta ut denna rofyllda och lugna idyll tar jag chansen. Ett par dagar i trängseln på gatorna och stressen i Stockholm gör att det känns skönt att komma hem igen. Men det är roligt med lite omväxling. Så när Stockholms Gosskör skulle fira att det var 80 år sedan den grundades med en jubileumskonsert på Konserthuset i Stockholm, var jag inte sen att beställa bussbiljett upp.


Mirrfamiljen med lillasyster Clarissa som är en mycket viljestark ung dam som vägrade att ta på sig något annat på sina fötter än stövlar.

Av mina tre yngsta barnbarn sjunger nämligen båda de äldre pojkarna i kören. Casimir, den orgelspelande tioåringen som man kan lyssna till här, har också uttagits till Konsertkören. Det är en kör i kören som turnerar land och rike runt. I år ställer man kosan till Storbritannien där kören ska sjunga i London, Cambridge, York och Edinburgh.


Caspar som är åtta år sjunger i Diskantkören. Han står som nummer fem från höger.

Konserthuset var fyllt av anhöriga och vänner till gossarna i kören. Stockholms Gosskör bildades 1938 av Erik Algård och består av 140 pojkar och män mellan 8 och 45 år. Den har utsetts till Choir of the Federation and Cultural ambassador i EU en titel som tidigare tilldelats Choir of King's college, Cambridge. (Saxat ur programmet.)


Casimir i mitten med långt hår och glasögon sjunger i Konsertkören.

En berättare i gul kostym och svart basker läste upp partier främst ur Astrid Lindgrens sagor som skulle vara en röd tråd genom programmet. Det var mycket fokus på vänner i början, att det var bra att ha en vän. Sen blev det lite svårare att hänga med på den röda tråden eftersom det var sånger både på Swahili och av Michael Jackson. Men vem bryr sig - det var ju så härligt att höra gossarna, både de yngre och de äldre att sjunga.


Berättaren, musiker och dirigenter fick blommor efter konserten. 



Efter konserten bjöd farmor och farfar alla på pizza på Pizza Hut. 

Som vanligt är jag djupt imponerad över att även de mindre gossarna har lärt sig så många sånger utantill med inte alltid särskilt lätta melodier. Men så övar de också två timmar två gånger i veckan. Det mäktiga avslutande numret Auld Lang syne rörde många till tårar, även mig. Den är verkligen värd att lyssna till. Tyvärr stod inte namnen på de pojkar som sjöng solo med i programmet.



Diskantkören och Preparandkören (i vita skjortor) sjunger Att ha en vän på jubileumskonserten den 5 maj 2018.




Broder Jakob på fem språk. Stockholms Gosskör får hjälp av publiken. 




Auld Lang syne sjöngs som avslutning på Stockholms Gosskörs jubileumskonsert i Konserthuset i Stockholm 5 maj 2018. 

3 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Förvånad blev jag när jag märkte att jag hade missat det här förnämliga inlägget med några dagar. Men nu har jag njutit, lyssnat och bara haft det bra en stund i arla morgon vid mitt skrivbord. Tack igen Ingrid, för allt du bjuder med dig av.
Clarissa kommer att skratta gott åt sig själv när hon blir äldre och får se bilden där hon står med sina stövlar på. :)
Ni har så mycket glädje av era barnbarn och glädje är det för dem också att ha er alla runt omkring sig. Och så pizza som trevlig avslutning.
Ha en fin onsdag! <3

Musikanta sa...

PettasKarin:
När det gäller Clarissa är det ingen mening att bråka med henne. Då hade hon vägrat följa med överhuvudtaget.
Roligt att du lyssnade på alla inläggen. Auld Lang syne får mig fortfarande att gråta.
Du har inte missat något inlägg - jag ville bara datera inlägget med rätt datum och skrev det igår. :-)
Ha en skön Kristi Himmelsfärdshelg.
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Så vackert de sjunger! O vad du får vara med om mycket trevligt. Fin bild på alla pizzaätare